Veilig rijden met een vrachtauto

Veilig rijden met een vrachtauto

We weten allemaal dat Nederland niet zo’n groot land is en dat we bijvoorbeeld gemakkelijk van het ene punt naar het andere punt kunnen rijden. Zo rijden er ook elke dag weer enorm veel auto’s op de weg en dit zorgt voor grote opstoppingen. Het komt eigenlijk elke dag wel voor dat er een file ontstaat en dat het verkeer op een weg dus wordt opgehouden. Er rijden daarnaast ook heel erg veel vrachtwagens op de weg en deze moeten ook nog voorzichtiger zijn op de weg. Vrachtwagens hebben namelijk een hele grote dode hoek, waardoor je het verkeer om de vrachtwagen niet goed waar kan nemen. Zeker met grote drukte is dit best nadelig, maar gelukkig zijn hier een paar handige hulpmiddelen voor.

 

Veel vrachtwagens in Nederland

In het begin van 2024 stonden er bijna 148 duizend zware vrachtvoertuigen in Nederland geregistreerd en dit is best wel wat voor zo’n klein land als Nederland. Ongeveer 42 procent hiervan waren vrachtauto’s en de andere 58 procent bestond uit trekkers voor oplegger. Vergeleken met het jaar daarvoor waren er op 1 januari 2024 wel wat meer vrachtwagens en dit was met een percentage van ongeveer 1,2 procent. Er stonden toen bijna 62 duizend vrachtauto’s geregistreerd en er waren ook 0,9 procent meer trekkers voor oplegger. 

 

Rijden met een vrachtwagen

Een vrachtwagen is natuurlijk helemaal anders dan een normale auto en je kan dan ook niet zomaar in een vrachtwagen rijden met je normale rijbewijs voor de auto. Een vrachtwagen is uiteraard een stuk groter en zo heb je ook last van een hele grote dode hoek. Hier moet je veel extra aandacht aan besteden tijdens het besturen van een vrachtwagen en hier moet je dan ook goed in getraind zijn. Ook maak je bochten heel anders met een vrachtwagen als je dit vergelijkt met de auto en hier moet je ook redelijk in geoefend hebben om gevoel voor het voertuig te krijgen. Je wijkt namelijk een stuk meer uit met een vrachtwagen en dit moet je goed kunnen inschatten. Een achteruitrijcamera voor een vrachtwagen kan dan ook een grote hulp zijn voor bestuurders van vrachtauto’s.

 

Veilig rijden met drukte

Nederland kan door de weeks ontzettend druk zijn op de weg en zo gaat iedereen rond dezelfde tijd weer naar werk of naar huis. Deze tijden op de dag noemen we ook wel de spits en je hebt best een grote kans dat je tijdens de spits in de file komt te staan. Rijden met drukte is voor bestuurders van vrachtwagens nog spannender en zo kan een aanbieding voor een achteruitrijcamera set een groot verschil maken tijdens het rijden. Je ziet een stuk meer van het verkeer om je heen en voorkomt hierdoor botsingen.

 

Reacties zijn gesloten.