Hoe zuinig is mijn (elektrische) auto?

Hoe zuinig is mijn (elektrische) auto?

Hoe zuinig is mijn (elektrische) auto?

Hoe zuinig is mijn auto? Een vraag die u zichzelf misschien wel eens stelt. De verbruikscijfers van de fabrieksopgave kunnen wel zeker verschillen met het werkelijk verbruik van de auto, dit komt meestal doordat de (europese) test flink verouderd is in de loop van de jaren. In de test wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van airco, stuurbekrachtiging en een navigatiesysteem. Verder wordt de verlichting en de radio niet gebruikt en ook is het verschil dat de test wordt gedaan op een rollenbank en niet op de openbare weg. De meest zuinige auto’s zijn natuurlijk EV’s. Elektrische voertuigen beschikken over een accu met een vastgesteld actieradius in de fabriek. In de praktijk rijden auto’s met een elektrische aandrijving vaak minder ver dan wordt gezegd.

 

Hoe zuinig is mijn auto in brandstofverbruik

Er moet ook naar gekeken worden hoeveel de auto in brandstofverbruik in absolute liters per 100 kilometer verschilt met het praktisch gebruik en niet in percentages. Hoe zuinig is mijn auto is de hamvraag daarbij. Bijv. bij een zuinige auto dat de fabrieksopgave 3 liter per 100 km noteert en bij het werkelijke verbruik 4 liter per 100 km, is dat een verschil van 33 procent, dus 1 liter verschil meerverbruik. Bij een auto die minder zuinig is en de fabrieksopgave 8 liter /100 km is en het werkelijke verbruik 10 liter/100 km is het verschil 25 procent, het verschil is dan 2 liter meerverbruik.  Het is minder in percentage, maar je bent wel meer aan brandstof kwijt.

 

U kunt zelf vrij eenvoudig berekenen hoeveel de auto in praktijk echt verbruikt:

  • Let op dat de tank van de auto helemaal vol zit.
  • Ga na hoeveel liter in de tank van de auto past (dit staat in het onderhoudsboekje van de auto, als u dit boekje niet ter beschikking hebt kunt u het even opzoeken op het internet).
  • Zorg ervoor dat u gaat rijden dat de kilometerteller op nul staat.
  • Nou rijdt u de benzinetank helemaal leeg.
  • U ziet nou hoeveel kilometers u heeft afgelegd met een volle tank.
  • U kunt nou het aantal liters omrekenen naar 100 kilometer, nou kunt u zien hoeveel liter per 100 kilometer uw auto werkelijk verbruikt (vb. 600 kilometer op een tank van 50 liter is het verbruik 12 liter/100 km).
  • Bij een elektrische auto werkt dit precies hetzelfde. Laad de auto volledig op, en rijd de accu helemaal leeg. Je weet nu precies de huidige actieradius.

 

Belastingvoordeel voor een zuinige auto

Als u een zuinige auto aanschaft neemt dat ook belastingvoordelen met zich mee. Zo krijgt men een vrijstelling van de BPM voor de meest zuinige auto’s, hier wordt gekeken naar de  CO2 –uitstoot in grammen per kilometer. Sinds 2006 is er een belastingvoordeel voor schone, zuinige auto’s, deze regel is ingevoerd om energiebesparing aan te moedigen en broeikaseffecten te bestrijden. In 2011 was de aanschaf van zeer zuinige personenauto’s 1 op de 3. Vanwege het succes van dit beleid zullen de fiscale gevolgen flink zijn als dit beleid op deze manier wordt doorgezet, vandaar dat de CO2-grenzen worden aangescherpt. Per 2001 is er bij elke nieuwe auto een energielabel aanwezig naar Europese maatstaven hierbij wordt gekeken naar het brandstofverbruik in vergelijking tot het verbruik van auto’s uit dezelfde klasse. Natuurlijk is er ook bijtellingsvoordeel elektrische auto’s te verkrijgen. Elektrische voertuigen zijn zo extra aantrekkelijk in aanschaf en onderhoud.

 

Reacties zijn gesloten.