Bespaar geld op de autowasstraat: zo maak je zelf je auto schoon

Bespaar geld op de autowasstraat: zo maak je zelf je auto schoon

Als autoliefhebber wil je graag dat jouw auto er altijd schoon en glanzend uitziet. Maar het regelmatig laten wassen van je auto bij een autowasstraat kan flink in de kosten lopen. Gelukkig kun je ook zelf je auto schoonmaken en daarmee flink wat geld besparen. In deze blog lees je waarom zelf je auto wassen een goed idee is, welke benodigdheden je nodig hebt, een stappenplan voor het wassen van je auto en handige tips voor het onderhouden van je auto.

Waarom zelf je auto wassen?

Het zelf wassen van je auto heeft verschillende voordelen. Ten eerste bespaar je hiermee flink wat geld op de kosten van een autowasstraat. Daarnaast kun je op deze manier jouw auto beter leren kennen en weet je precies wat er aan de hand is als er bijvoorbeeld krassen of beschadigingen op je lak te zien zijn. Ook heb je meer controle over welke producten er gebruikt worden voor het wassen en kun je zo rekening houden met eventuele allergieën of gevoeligheden.

Benodigdheden

Voor het zelf wassen van je auto heb je een aantal benodigdheden nodig. Dit zijn onder andere:

 • Een emmer
 • Autoshampoo
 • Een spons
 • Een hogedrukreiniger of tuinslang
 • Microvezeldoeken
 • Eventueel een wax of sealant

Zorg ervoor dat je de juiste producten aanschaft voor jouw auto. Gebruik bijvoorbeeld geen agressieve middelen op een auto met matte lak en let op dat je geen krassen maakt met de verkeerde producten. Deze producten zijn te koop bij autospeciaalzaken, denk aan een garage of aan een online retailer zoals oliehandel.

Stappenplan: zelf je auto wassen

Nu je de benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met het zelf wassen van je auto. Hieronder vind je een stappenplan:

Stap 1: Spoel de auto af met water. Dit kun je het beste doen met een hogedrukreiniger of tuinslang om het meeste vuil en zand te verwijderen.

Stap 2: Vul een emmer met water en voeg hier autoshampoo aan toe.

Stap 3: Was de auto met de spons en spoel deze regelmatig uit in de emmer met shampoo. Begin bij de bovenkant van de auto en werk langzaam naar beneden.

Stap 4: Spoel de auto af met water en zorg dat alle shampoo goed is verwijderd.

Stap 5: Droog de auto af met microvezeldoeken om watersporen te voorkomen.

Stap 6: Breng eventueel een wax of sealant aan om de lak te beschermen en te laten glanzen.

Tips voor het onderhouden van je auto

Om ervoor te zorgen dat jouw auto er altijd schoon en glanzend uitziet, zijn er nog een aantal tips voor het onderhouden van je auto:

 • Was je auto regelmatig om vuil en zand te verwijderen.
 • Verwijder vogelpoep en insectenresten zo snel mogelijk om beschadiging aan de lak te voorkomen.
 • Gebruik bij het wassen van je auto altijd schoon water en schone doeken om krassen te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt voor jouw type lak en auto.
 • Parkeer je auto zoveel mogelijk in de schaduw om verkleuring van de lak te voorkomen.
 • Controleer regelmatig de bandenspanning en oliepeil van je auto om problemen te voorkomen.
 • Maak het interieur van je auto regelmatig schoon om vieze geurtjes en vlekken te voorkomen.

Door zelf je auto regelmatig te wassen en te onderhouden, zorg je niet alleen voor een schone en glanzende auto, maar bespaar je ook flink wat geld op de kosten van een autowasstraat. Bovendien kun je op deze manier beter voor jouw auto zorgen en problemen op tijd opmerken en oplossen. Met de juiste benodigdheden, het stappenplan en deze handige tips kun jij voortaan zelf jouw auto schoonmaken en onderhouden.

Reacties zijn gesloten.