10 weetjes over de accu van je auto

10 weetjes over de accu van je auto

Auto accu’s zijn een beetje het brein van je auto, maar vaak worden ze over het hoofd gezien. Bij het kopen van een auto, maar ook wanneer je zelf onderhoud doet, zul je niet snel denken aan de accu. Hier zijn 10 fascinerende feiten die je wellicht nog niet wist over deze krachtbronnen op wielen.

1. Chemische samenstelling

Auto accu’s zijn doorgaans loodzuuraccu’s. Ze bestaan uit loodplaten die zijn ondergedompeld in een elektrolyt van zwavelzuur en water. De chemische reactie tussen lood en zuur genereert elektriciteit. Wie zou zoiets nou bedacht hebben?

2. Onderhoudsbehoefte

Veel moderne auto accu’s zijn onderhoudsvrij, wat betekent dat ze afgesloten zijn en geen bijvulling van water vereisen. Dit vergemakkelijkt het onderhoudsproces voor autobezitters. Omdat de meeste accu’s afgesloten zijn, is het niet altijd even makkelijk om onderhoud te plegen. Je kan het beste onderhoud laten doen bij een goede garage.

3. Levensduur

Gemiddeld gaan auto accu’s tussen de 3 en 5 jaar mee, afhankelijk van factoren zoals gebruik, klimaat en onderhoud. Regelmatig controleren en onderhouden kan de levensduur verlengen. Ben je op zoek naar een nieuwe accu maar weet je niet welke je nodig hebt? D.m.v. een kentekencheck kun je makkelijk zien welke accu wordt aangeraden voor jouw auto. Op de accu pagina van Bogijn vind je zo’n check.

4. Koudstartvermogen

Auto accu’s presteren minder goed bij koude temperaturen. De aanduiding ‘koudstartvermogen’ op de accu geeft aan hoe effectief deze is bij lage temperaturen. Afhankelijk van waar je woont kan dit dus een erg belangrijke overweging zijn in de keuze van je accu of auto.

5. Recyclebaarheid

Ongeveer 97% van een auto accu is recyclebaar. Componenten zoals lood, plastic en zuur kunnen worden hergebruikt voor nieuwe accu’s en andere producten.

6. Gel accu’s en AGM-technologie

Naast traditionele loodzuuraccu’s zijn er gel accu’s en AGM (Absorbed Glass Mat) accu’s. Deze technologieën bieden verbeterde prestaties, langere levensduur en zijn beter bestand tegen diepontlading.

7. Spanningsniveaus

Een typische auto accu levert ongeveer 12 volt elektriciteit. Deze spanning is cruciaal voor het voeden van de elektrische systemen van een voertuig, zoals de startmotor en verlichting.

8. Laden tijdens het rijden

De dynamo of alternator van een auto laadt de accu op tijdens het rijden. Dit zorgt ervoor dat de accu voldoende vermogen behoudt voor de volgende start.

9. Vloeistofpeil

Bij oudere loodzuuraccu’s is het controleren van het vloeistofpeil belangrijk. Bij te lage niveaus kan bijvullen met gedestilleerd water nodig zijn.

10. Milieuvriendelijke opties

Er zijn milieuvriendelijke opties voor auto-accu’s, zoals lithium-ion accu’s. Deze zijn lichter, hebben een langere levensduur en zijn steeds vaker te vinden in elektrische en hybride voertuigen.

 

Auto accu’s zijn kleine krachtpatsers die een groot verschil maken in de prestaties van onze voertuigen. Het begrijpen van deze essentiële componenten kan autobezitters helpen bij het nemen van de juiste maatregelen voor onderhoud en het maximaliseren van de levensduur van hun accu’s.

Reacties zijn gesloten.